SSF

Svenska Seglarförbundets sida för Allsvenskan finns HÄR

Information utskickad från SSF;

 

18 klubbar deltar i Allsvenskan 2015

Uttagningen till Allsvenskan i segling är nu klar inför säsongen 2015. 18 klubbar kommer att utmana varandra i tre deltävlingar för att se vilken svensk segelklubb som är Sveriges bästa inom kappsegling. Succékonceptet kommer från Tyskland, där de har kört sin ligaserie i två säsonger och nu utökar denna med ytterligare en division.

De klubbar som kommer att delta i Allsvenskan 2015 är:

Ekerö Båtklubb, EBK
Ekolns Segelklubb, ESK
Göteborgs Kungliga Segelsällskap, GKSS
Halmstads Segelsällskap, HaSS
Hjuviks Båtklubb, HjBK
Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS
Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb, KKKK
Lerums Segelsällskap, LeSS
Långedrags Segelsällskap, LdSS
Malmö Segelsällskap, MSS
Oxelösunds Segelsällskap, OXSS
Sotefjordens Segelsällskap, SFSS
Stockholms 606 Klubb, S606K
Strängnäs Segelsällskap, SÄSS
Trälhavets Båtklubb, TÄBK
Värmdö Jolleseglare, VJS
Wikens Båtselskap, WBS
Örnsköldsviks Segelsällskap, ÖSS

Urvalet baserades på olika kriterier; från början bjöd SSF in 12 klubbar, varav åtta tackade ja, för att säkerställa att Allsvenskan skulle bli av. För resterande platser spelade den geografiska spridningen, tidig intresseanmälan, antal medlemmar och medlemmar inlagda i IdrottOnline en roll. Som ett sista steg lottades platser ut mellan klubbar som visat intresse och som varit någorlunda likvärdiga.

Klubblagen kan bestå av upp till 15 personer, men inför varje deltävling tar klubben ut fyra av dessa som blir klubbens besättning för helgen. Varje deltävling består av två och en halv dags kappsegling. Ambitionen är hög, vid rätt förutsättningar planeras upp till 45 race på korta 15 minutersbanor. Racen sker nära land så att vem som helst kan följa fältet och för att bytet av besättningarna i de sex J/70-båtarna ska gå så snabbt som möjligt. Om man inte är på plats kommer man att kunna följa seglingarna via tracking på internet.

– Det är otroligt kul att vi äntligen får till en nationell tävlingsserie mellan klubbarna i Sverige. En serie som naturligt skall kora Sveriges bästa segelklubb men som också skall få mer aktivitet i klubbarna och därmed öka tillgängligheten till vår sport. Ett mål som vi också delar med vår huvudpartner, Svenska Postkodlotteriet, säger SSF:s sportchef och förbundsdirektör Stefan Rahm.

De deltagande klubbarna är nu i full gång med att sätta ihop sina lag, jaga sponsorer och aktivera sina medlemmar på olika sätt.

– Som ett resultat av deltagande i Allsvenskan och de aktiviteter vi ordnar i samband med detta, hoppas vi kunna engagera nya seglare på Ekerö, barn som vuxna”, säger Ekerö Båtklubbs ordförande Göran Thingvall.

Allsvenskans delseglingar kommer att gå på följande platser och datum:

22 – 24 maj i Saltsjöbaden med KSSS som medarrangör
14 – 16 augusti i Malmö med MSS som medarrangör
28 – 30 augusti på Grötö med HjBK och Cape Crow Yacht Club som medarrangör

När alla resultat är sammanräknade i serietabellen får de tre klubbar som slutar etta, tvåa och trea chansen att delta i Sailing Champions League och där tävla mot andra länders klubbar, vilka också har kvalificerat sig via sina nationella ligor.

Det är Svenska Seglarförbundet som driver Allsvenskan, men alla deltagande klubbar har möjligheten att påverka, till en början har en styrgrupp bildats där KSSS och WBS finns representerade. Här kommer alla frågor gällande Allsvenskan att diskuteras men mycket fokus ligger på hur Allsvenskan kan sprida seglingen som sport i stort. Förhoppningen är att seglingen ska bli enklare att förstå sig på när en serietabell finns, likt fotbollen, och man kan heja på sin stads klubb.

Kontakt: Isabelle Lindsten, kappseglingsansvarig SSF, isabelle@ssf.se.

2015-01-20
I samarbete med ett antal seglingsklubbar startar Svenska Seglarförbundet nu Allsvenskan i segling. Huvudpartner är Svenska PostkodLotteriet. För två år sedan startade tyska Segel Bundesliga, som nu består av två divisioner med 36 klubblag. 2014 följde Danmark efter med 18 lag i Sejlsportligaen. Under 2015 kommer nationella klubbligor att startas i Sverige, England, Nederländerna, Italien och USA.

De tre bästa klubbarna från respektive nation kommer att vara kvalificerade till Sailing Champions League som planeras till Sardinien i september.

Varför får detta koncept så stort gensvar runt om i världen?
Klubbarna är centrala för seglingssporten. Här går man i seglarskola, tränar som jolleseglare och har familjebåten. Men kappsegling sker nästan alltid som enskild seglare eller som team. Men i många andra sporter tävlar man för sin klubb i en nationell liga. Sa börde det vara i segling också?

Erfarenheten från andra länder är att klubbkänslan stärks. Klubbens medlemmar engageras i att sätta samman lag, träna, skapa träningsmöjligheter, skaffa sponsorer och jaga lokaltidningen. Både juniorer, OS-seglare och gamla rutinerade seglare samlas för att försvara klubbens färger.

Seglingen blir också enkel och lättillgänglig i båtar som tillhandahålls av Allsvenskan. Dessutom så verkar det vara så att media har enklare att förstå segling när det finns en allsvensk tabell som visar hur det går under säsongen.

-Det är otroligt kul att vi äntligen får till en nationell tävlingsserie mellan klubbarna i Sverige. En serie som naturligt skall kora Sveriges bästa segelklubb men som också skall få mer aktivitet i klubbarna och därmed öka tillgängligheten till vår sport. Ett mål som vi ocksa delar med vår huvudpartner Svenska PostkodLotteriet, säger SSF:s sportchef öch förbundsdirektör Stefan Rahm.

Allsvenskan drivs av Svenska Seglarförbundet i nära samarbete med klubbarna. Därför kommer en styrgrupp att sättas samman med två representanter från deltagande klubbar och en representant från Svenska Seglarförbundet.

Med i styrgruppen sitter Stefan Edefell, ordförande i Wiken Båtsällskap.
– Allsvenskan blir en mycket intressant satsning för oss i WBS, en sak som enar och ökar gemenskapen i klubben, ett stort lyft för oss, säger han och fortsätter, jag tror vi därigenom kommer att kunna attrahera fler ungdomar till seglingssporten och även skapa ett större engagemang och intresse för kappsegling hos våra medlemmar.

Anmälan för klubbar är öppen från den 9:e februari, klockan 12.00, till den 20:e februari. Ett lag består av upp till 15 personer som kan/skall rotera under säsongen. Alla måste ha varit medlemmar i klubben minst 12 månader före första start.

Deltävlingar är planerade till 22-24 maj i Saltsjöbaden, 14-16 augusti i Malmö och 28 – 30 augusti på Grötö. En deltävling pågår från fredag 14:00 till söndag 15:00 (senaste tid för start). Allsvenskan kommer att köras i sex helt nya J/70. Dessa kommer också att finnas tillgängliga för träning för de klubblag som deltar i Allsvenskan.

Champions League är planerat till 17-19 september på Yacht Club Costa Smeralda på Sardinien.

Kontakter
Media: Stefan Rahm, Förbundsdirektör, Svenska Seglarförbundet, stefan@ssf.se, 070-180 85 57
Klubbar: Isabelle Lindsten, Kappseglingsansvarig, isabelle@ssf.se, 070-180 85 53

Fakta Allsvenskan
•18 klubblag, max 15 personer i laget
•3 deltävlingar 2015
•Upp till 45 race under 2,5 seglingsdagar på varje deltävling
•6 st tillhandahållna J/70
•Topp 3 får tävla i Champions League
•Botten 3 får kvala tillsammans med andra klubbar inför 2016

Deltävling 1: 22 – 24 maj, KSSS, Saltsjöbaden, Stockholm
Deltävling 2: 14 – 16 aug, MSS, Västra Hamnen, Malmö
Deltävling 3: 28 – 30 aug, HjBK/CCYC, Grötö, Göteborg
Champions League: 17 – 19 sept, Costa Smeralda, Italien
Kval 2016: 9 – 11 okt

Klicka här för att läsa om villkoren för deltagande klubbar.
Klicka här för att ladda ner anmälningsformuläret.

Mer information kommer inom kort.

En reaktion på “SSF”

Kommentera